Dlaczego ludzie starają się być EKO?

W dzisiejszych czasach modne stało się bycie „eko”, ale co to oznacza? Skąd narodził się wśród ludzi pomysł, aby zdrowo się odżywiać? Spróbujemy odpowiedzieć na te pytania.

Bycie „eko” to próba zamiany standardowej żywności, którą możemy kupić na każdym rogu na produkty ekologiczne, zdrowe ze sprawdzonych źródeł, ale DLACZEGO? Przede wszystkim społeczeństwo stało się świadome, świadome zagrożeń towarzyszących spożywaniu fast food’ów czy przetworzonej żywności.

Przetworzona żywność to taka, która została poddana obróbce technologicznej, aby zwiększyć ich trwałość, szybkość przygotowania oraz walory smakowe. Jakie zagrożenia towarzyszą spożywaniu produktów zawierających sztuczne dodatki czy konserwanty? Przede wszystkim prowadzi to do nadwagi i otyłości, czyli największej choroby naszej cywilizacji. Nieświadomie wprowadzamy zmiany w naszym układzie genetycznym, przekazując tym wadliwe geny (związane z trudnością utrzymania prawidłowej masy ciała) przyszłym pokoleniom. Kolejnym problemem jest zmiana pH krwi spowodowana zakwaszeniem organizmu przez nadmierne gromadzenie się toksyn, co prowadzi do stanów zapalnych. Od przetworzonej żywności można się uzależnić, jedzenie nadmiernej ilości takich produktów może prowadzić nawet do depresji.

Kolejną sprawą są hodowle, w których zwierzęta nie są traktowane „po ludzku”, rozmnaża się je masowo, nie dając tym godnego życia. Aż 90% produktów odzwierzęcych pozyskiwanych jest właśnie z takich miejsc. Tak zwane „masówki” marnują miliony ton wody, nie wspominając o deforestacji lasów deszczowych, bo przecież na ziemi nie mamy już wystarczająco miejsca na hodowle zwierząt ? Wielu ludzi przeraża taka rzeczywistość i nie zgadza się z nią, przechodzą wtedy na weganizm/ wegetarianizm lub zaczynają świadomie kupować z godnych miejsc. Godnych dla Nas ale przede wszystkim dla zwierząt.

Dlatego właśnie ludzie zaczęli jeść produkty ekologiczne, zdrowe ze sprawdzonych źródeł. Czy warto? Sam zdecyduj.

Zostaw komentarz