Miód – słodki przysmak, ale też dawka witamin!
- piekarnik1
- 3 kwietnia 2021
- Piekarnia-Cukiernia Natura
- 0 Comments
Wielu z nas spożywa miód na co dzień, czy do słodzenia herbaty, czy jako składnik do ciast, ciasteczek lub innych przysmaków. Jest to zdrowy zamiennik cukru. Ale dlaczego zdrowy, czy coś tak słodkiego może być zdrowe? Jak najbardziej! W naszych sklepach posiadamy miody od Pasieki Sadowskich, które mają niepowtarzalny smak (gwarantujemy!). Tylko jaki wybrać? Poniżej przedstawiamy dostępne opcje w raz z opisem:
- kurkumą i pieprzem cayenne – silnie rozgrzewający, zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych
- z imbirem i czosnkiem – pomaga w walcie z przeziębieniem, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
- z czarnuszką i czarnym bzem- zawiera witaminy E, B, C oraz biotynę z pyłkiem i propolisem- zapobiega miażdżycy, wpływa na funkcjonalność wątroby, pomaga przy infekcjach zatok oraz gardła
- z miętą- wspomaga trawienie, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych
- faceliowy- obniża działanie toksyn, ciśnienie krwi, wzmacnia organizm z cytryną – zawiera dużą dawkę witaminy C oraz sodu i potasu, dobry na przeziębienia, wzmacnia system odpornościowy.
Jak można zauważyć miód to nie tylko słodki przysmak, zawiera wiele cennych minerałów i witamin.
Na osłodzenie dnia przepis na miodownik:
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
Roztopić masło, a następnie wymieszać wszystkie składniki razem. Powstałą masę podzielić na trzy części i upiec 3 placki na papierze do pieczenia w temperaturze 180 °C przez 10 minut.
Składniki na krem:
- 0,5l śmietany kremówki
- 3 śmietan-fix
- 0,5 szklanki cukru
Ubić śmietanę, następnie wsypać śmietan-fix, dodać cukier i zmiksować. Dodatkowo należy kupić gotowy, bądź zrobić kajmak. Każdy placek smarujemy najpierw kajmakiem, a następnie kremem. Układamy placki na siebie. Górę warstwę ciasta smarujemy tylko kajmakiem, można posypać orzechami. Gotowe!