Owoce to temat przewodni w naszej letniej ofercie: możecie wybierać między tartami (polecam szczególnie tę z rabarbarem),  wieloowocowymi tartoletkami, ciastami nadziewanymi malinami i tortami udekorowanymi truskawkami. Znajdziecie też pozycje z jagodami, porzeczkami, wiśniami i śliwkami.

Do śliwek mam olbrzymi sentyment, bardzo kojarzą mi się z polskimi wakacjami i sielskim życiem na wsi. Dlatego dzisiaj przepis na placek ze śliwką, który znajdziecie też w naszych sklepach – spokojnie, upieczenie go nie zajmie Wam dużo czasu!

 

Pyszny placek ze śliwkami

  • 1 kg dużych śliwek,
  • 1 kostka dobrej margaryny,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 3 duże jaja,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • kruszonka

Margarynę rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej. Wsypujemy  szklankę cukru do miski, dodajemy margarynę, wbijamy  3 jajka i dokładnie mieszamy ( wystarczy łyżką)  . Wsypujemy po kolei mąkę małymi porcjami, dodajemy  mleko, pod koniec wsypujemy  proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę , na wierzch kładziemy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180 C około 50 minut.

Smacznego!