Jakość spożywanego chleba ma duże znaczenie w kontekście zdrowia. Dlaczego? Po pierwsze dobry chleb zawiera dużo błonnika. Działa on jak odkurzacz – oczyszcza nasz organizm, normalizuje florę bakteryjną jelit oraz wspomaga leczenie wielu chorób i dolegliwości. Jak wynika z badań prof. Iwony Wawer z Wydziału Farmacji Akademii Medycznej w Warszawie – dzięki błonnikowi z naszego przewodu pokarmowego usuwane są zbędne produkty przemiany materii. Pomaga on również w utrzymaniu stałej wagi i dobrej sylwetki ciała. Pilnuje aby poziom naszego cholesterolu był niski. W codziennej diecie istotną rolę odgrywa kwas mlekowy, który powstaje w procesie fermentacji. Poprawia naszą florę bakteryjną, optymalizuje proces trawienia, hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, jednocześnie sprzyjając rozwojowi bakterii probiotycznych, które zwiększają naszą odporność. Pieczywo wytwarzane na zakwasach jest cennym źródłem witamin. W naturalnym procesie fermentacji wzbogaca się w podstawowe elementy budulcowe białek, których nasz organizm nie jest w stanie wytwarzać samodzielnie. Dodatkowym atutem chleba wypiekanego naturalną metod na zakwasach, jest to, że dłużej zachowuje świeżość – bez polepszaczy i chemikaliów Nasze chleby powstają jedynie na naturalnym zakwasie. Nie używamy żadnych substancji przedłużających trwałość produktów. Nie stosujemy chemicznych środków konserwujących ani antypleśniowych. Dlatego możemy śmiało powiedzieć, że nasze pieczywo jest zdrowe. Zapraszamy Państwa do spróbowania któregoś z ponad 70 rodzajów pieczywa, które każdego dnia, wypiekają nasi doświadczeni piekarze.