Gdy dni stają się coraz krótsze, a noce chłodniejsze to znak, że zbliża się koniec lata. Lato to sezon świeżych owoców, warzyw, ale też wspaniały okres na przygotowywanie przetworów na jesień i zimę. Smak malin, porzeczek czy borówek warto zachować w słoiku formie dżemów czy soków. Zimą, gdy za oknem prószy śnieg, a termometr robi się niebieski od zimna warto sięgnąć po słoiczek naszych domowych przetworów. Słoiczek pełen witamin i wspomnień ciepłego lata. Co roku z przy domowego ogródka zbieram owoce i przerabiam je na domowe smakołyki. W tym roku będziemy rozkoszować się sokiem wieloowocowym, który będzie dodawany do ciepłej herbaty. A przepis podaje Wam na dole! Ale przed rozpoczęciem  zorganizujcie sobie sokownik bo na pewno się przyda!

Składniki:
1,5 kg – malin
2 kg – porzeczki czerwonej
250gr – borówek
200gr – poziomek
1,5 kg – cukry
Ok 1 litr – wody

Na dno sokownika wlewamy wodę, a do koszyczka wsypujemy nasze opłukane owoce i gotujemy je tak długo, aż przestanie lecieć z nich sok. Następnie przelewamy sok do garnuszka i zagotowujemy go wraz z cukrem. Po przegotowaniu przelewamy gorący sok do słoików i zakręcamy. Pamiętajcie o przewróceniu słoika dnem do góry!

Ps: Z resztek owoców, które znajdziecie w koszyczku możecie zrobić pyszny dżem, który na pewno chętnie zjecie z naszym rogalem maślanym!

Smacznego !