Wielkanocna babka z lukrem

 

Składniki:

• 3 szklanki mąki pszennej najlepiej tortowej
• 2/3 szklanki mleka
• 5 żółtek
• ½ szklanki cukru pudru + do posypania babki
• 100 g masła
• 2 łyżeczki drożdży suszonych
• 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
• kilka kropli esencji pomarańczowej lub olejku pomarańczowego do ciast
• szczypta soli
• masło do nasmarowania formy z kominem

Lukier:

około 1,5 szklanki  cukru  pudru  i 1,5 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy mąkę z żółtkami, mlekiem, rozpuszczonym i letnim masłem, cukrem, solą, drożdżami, skórą kandyzowaną i esencją pomarańczową. Wyrabiam gładkie ciasto, aż będzie lepiące i lśniące. Ukształtowaną kulę wykładamy do wysypanej mąką miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Formę do pieczenia smarujemy obficie masłem, a samo ciasto przekładamy do formy, przykrywamy folią i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Potem delikatnie zdejmujemy folię, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C na około 45 minut.
Babkę studzimy i  polewam obficie lukremJ

 

Sernik na bogato

 

Składniki na spód:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
mąka do gęstości ciasta babkowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Składniki masę serową:
8 jaj
1,5 kg sera
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki cukru
1 kostka masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
rodzynki (zaparzyć wrzątkiem i obtoczyć w mące)
skórka pomarańczowa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek zapachowy

Składniki na wierzch:
1 jajko
1/2 łyżki cukru
1 łyżka mąki

Przygotować spód. Jajka ubić z cukrem na kogel - mogel. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ja daję mąkę, aż do momentu, kiedy ciasto będzie miało gęstość ciasta babkowego. Na koniec dodać olej i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równo rozprowadzić.

Masa serowa: oddzielić żółtka od białek.  Margarynę lub masło utrzeć z cukrami i żółtkami na puszystą masę. Zmielony ser (2 razy) wyłożyć na miskę, dodać masę jajkową, wymieszać ręką albo drewnianą łyżką. Dodać proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, mąkę ziemniaczaną oraz olejek zapachowy. Masę dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Tak przygotowany ser wyłożyć na blachę.

Przygotować wierzch. Białko ubić, dodać żółtko, następnie wsypać cukier i mąkę, wymieszać. Polać ciastem sernik, równo rozprowadzić.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temperaturze 200 stopni C.