Jeśli nie mamy specjalnych serduszkowych foremek, możemy przygotować  coś standardowego, ale pokazać to w zupełnie nowej odsłonie. Parę wstążek i trochę wyciętych z materiału albo bibuły serduszek doskonale ozdobi nasz stół.

Ale teraz przejdźmy do konkretów: przepis na idealne tartaletki wiśniowe! Podpowiemy tylko, że ci, którzy nie lubią zbliżać się do piekarnika mogą skorzystać z naszej gotowej oferty: 14 lutego w ofercie specjalnej znajdzie się m.in. truskawkowy torcik w kształcie serduszka,  tarta owocowa i specjalne walentynkowe muf finki. Zapraszamy!

 

składniki na 6 tartaletek o śr.12cm:

ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 140g masła
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • konfitura wiśniowa

przygotowanie:

Pokrojone w kostkę zimne masło utrzeć w robocie kuchennym razem z mąką i cukrem.

Gdy powstanie sypka kruszonka dodać żółtka. Całość wyrobić aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę wody lub podsypać mąką. Ciasto uformowane w płaski placek owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej już w tym momencie podzielić ciasto odkładając trochę ciasta na posypkę)

Rozgrzać piekarnik do 190oC.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkowane włożyć do foremek. Ciasto nakłuć najlepiej widelcem i piec ok. 22 minut.

Gotowe ciasto posmarować konfiturą wiśniową i posypać pokruszonym ciastem, które wcześniej odłożyliśmy na bok. Całość piec jeszcze ok. 30 minut.

Tartaletki najlepiej studzić w uchylonym piekarniku.

Dekorować cukrem pudrem, świeżą miętą i wisienką.

Smacznego!