Orkisz to znany już w starożytności wysokowartościowy gatunek zboża.  Wpływa na obniżenie poziomu cukru  we krwi, obniża poziom cholesterolu i szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia. Polecamy nasz chleb orkiszowy 100%.

 Kminek, ze względu na specyficzny smak ma wielu miłośników, inni go natomiast nienawidzą;) Używali go już starożytni, odkryli bowiem, że poprawia trawienie. I mieli rację – kminek łagodzi objawy niestrawności, szczególnie wzdęcia. Dobrze wpływa na układ moczowy, pomaga obniżyć cholesterol, wspomaga wątrobę, działa przeciwskurczowo. Bogaty w żelazo – reguluje ilość hemoglobiny we krwi. Sprawdźcie  chleb żytni z kminkiem.

Sezam -  dlaczego sezam jest tak wartościowym produktem? Przede wszystkim stanowi bardzo bogate źródło wapnia - 100 g ziaren sezamu zawiera aż 1160 mg wapnia (dla porównania w takiej samej porcji mleka krowiego znajduje się tylko 118 mg, a żółtego sera – ok. 600 mg). Solidna dawka magnezu w ziarnach sprzyja obniżeniu poziomu stresu, przywraca równowagę psychiczną i działa kojąco na nerwy. Z powodu dużej zawartości cynku sezam powinni wprowadzić do jadłospisu mężczyźni, którzy chcą uniknąć problemów z prostatą. Nasz  Chleb żytni kwadracik zawiera aż 8% sezamu!
Ziarna słonecznika – dzięki dużej zawartości magnezu, który poprawia koncentrację i uspokaja oraz obniża ciśnienie krwi, spożywanie nasion słonecznika korzystnie wpływa na zmniejszenie bólów migrenowych i niweluje ryzyko występowania zawałów serca oraz udarów mózgu. Ważną rolę w nasionach słonecznika odgrywają też: witamina A, poprawiająca widzenie o zmroku i dbająca o ładny koloryt skóry oraz witamina D, zapobiegająca krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych.  Ziarna słonecznika stanowią większość ziaren używanych przy wypieku chleba wieloziarnistego.

Siemię lniane – Siemię lniane charakteryzuje niebywale wysoka zawartość Omega-3, zdrowego błonnika i wielu minerałów i witamin (w tym witaminy młodości czy witaminy E). Siemię lniane znajdziecie w naszym chlebie razowy z ziarnem.

 

Trzeba też pamiętać, że nie warto szukać pieczywa w supermarketach.  Ważne jest, żebyśmy wybierali pieczywo bez sztucznych dodatków i na naturalnym zakwasie. Takie pieczywo jest pełnowartościowe i jest źródłem cennych składników!

Błonnik - Pieczywo z ziarnami zbóż, a w szczególności chleby razowe, są cennym źródłem błonnika, który działa jak odkurzacz - oczyszcza organizm, normalizuje florę bakteryjną jelit  oraz wspomaga leczenie szeregu chorób i dolegliwości.

Pieczywo z wysoką zawartością błonnika wspomaga przemianę materii, dlatego jest  chętnie wybierane przez osoby będące na diecie. Chleb wieloziarnisty jest też dobrym źródłem witamin i soli mineralnych.

Kwas mlekowy, który powstaje w procesie fermentacji  poprawia  naszą florę bateryjną, optymalizuje proces  trawienia, hamuje rozwój niepożądanych bakterii chorobotwórczych, a jednocześnie sprzyja  rozwojowi bakterii probiotycznych, które zwiększają odporność organizmu.